Türk Telekom Medya Merkezi

Kadınlar Suruç’tan Japonya’ya gelinlik, Sinop’tan Amerika’ya el işi sattı
07 Mart 2018

Kadınlar Suruç’tan Japonya’ya gelinlik, Sinop’tan Amerika’ya el işi sattı

Kadınlara artık ‘İnternetle Hayat Kolay’

 

Türk Telekom’un “ İnternetle Hayat Kolay’ projesi, Türkiye’nin en ücra köşesinde iş hayatında tutunmaya çalışan kadınları dijital dünya ile tanıştırdı. “İnternetle Hayat Kolay Projesi’ sayesinde pek çok kadın yurt dışının kapılarını araladı. Sinop’ta restoran sahibi 70 yaşındaki Semihe Şengül, aldığı internet eğitimleri sayesinde el emeği dantellerini, işlemelerini Amerika’ya sattı.   Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gelinlik ve kuaför salonu işletmesi bulunan Sıdıka Cengizer de, iş yerinin internet sayfası sayesinde satışlarının yüzde 90 oranında artırırken, japonya’ya bile gelinlik göndermeyi başardı. Ardahan’ın Posof ilçesi Baykent Köyü Muhtarı Özgül Önder de, aldığı İnternetle Hayat Kolay eğitimleri ile komşularının e-devletten soy ağacı sorgulamasına yardımcı olmaya başladı. Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projesi “İnternetle Hayat Kolay” kadınlara dijital dünyanın kapılarını araladı. Proje sayesinde Türkiye’nin en ücra köşesinde kadınlar, imkansız denileni başardı. Şanlıurfa Suruç’ta gelinlik ve kuaför salonu bulunan Sıdıka Cengizer, işyerinin internet sayfası sayesinde yöresel nakışlarla işlenmiş gelinlikleri Japonya’ya satmayı başardı. Sinop’ta yöresel yemek restoranı bulunan 70 yaşındaki Semihe Şengül de, İnternetle Hayat Kolay kapsamında aldığı eğitimler sayesinde, işyerinin portalından Amerika’ya el emeği dantellerini, eriştelerini, salçalarını ihraç etti. Türkiye’nin kalkınmada öncelikli 54 ilinde uygulanan İnternetle Hayat Kolay (İHK) Projesi, bu yıl sonunda 81 ile nefes verecek. Proje kapsamında ağırlıklı kırsal kesimde olmak üzere toplan 30 bin kişiye eğitim verilirken, bunlardan 19 binini kadınlar oluşturdu. İnternetle Hayat Kolay Projesi’nde, internet okur yazarlığı eğitimleri, Türkiye’nin her yerindeki 300 gönüllü genç tarafından veriliyor.

 

Gönüllü eğitmen Gökçe “Kalplerine dokunmayı hedefliyoruz”

 

“İnternetle Hayat Kolay” projesi kapsamında gönüllü eğitmen olarak çalışan ve İzmir’de Ege Üniversitesi İşletme Bölümü’nde okuyan Gökçe Uygur,  projeyi şöyle anlattı: “Bu proje kapsamında teyzelerimiz hastane randevularını kendileri alabiliyorlar. E-devlet sayesinde çocuklarının notlarına bakabiliyorlar. İnternetten dantel örneklerine, sabun örneklerine bakabiliyorlar. Her şeye erişebileceklerini göstermeyi hedefliyoruz. Özellikle köy kadınlarımız yerelden şehre ulaşmada zorluk çekerken şimdi devlet ayağımıza geldi diyorlar. O kalplere dokunmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

70 yaşında interneti öğrendi Amerika’ya el işi sattı

 

İnternetle Hayat Kolay Projesi kapsamında 70 yaşında interneti öğrenen Semihe Şengül de, başarı hikayesini yurt dışına taşıyan başka bir isim. Sinop’ta hem restoran işleten hem de yapmış olduğu erişte, salça, mantı gibi el emeği ürünlerini işyerinin internet sayfasından satan Semihe Şengül, talep üzerine Amerika’ya da internet üzerinden satış yaptı. Şengül,  “İnternet ruhumu ufkumu açtı, gözüm açıldı. Her şeyi onda öğrendim. Çok güzel el işlerimi Amerika’ya yolladım. İnternet aracılığıyla Amerika’da satış yaptırdım. Ayancık ketenlerini güzel işledim. Fotoğrafını çektim. İnternete attım satıldı. Siparişe göre yolladım. Oradan çok güzel şeyler kazandım. Bu mekana internetin çok faydası oldu. Burayı onardım, güzelce restore ettik. Güzel mantılar yapıyorum, su börekleri yapıyorum. Gelenleri ağırlıyorum yatılı tanıdık. İyi bir insan olursa da evime yatılı alıyorum” dedi.

 

Suruç’tan Japonya’ya gelinlik

 

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gelinlik ve kuaför salonu bulunan Sıdıka Cengizer, zor şartlarda kurduğu iş yerini İnternetle Hayat Kolay eğitimleri sayesinde, siparişlerini sosyal paylaşım siteleri üzerinden alarak, işlerini büyüttü. Sıdıka Cengizer, internetten Japonya’ya gelinlik sattığı başarı hikayesini şöyle anlattı: “9 yıllık evliyim 2 tane çocuğum var. Çalışmak, evime ve işime destek olmak için eğitimler aldım.

 

 

İnternetle Hayat Kolay: Sıdıka Cengizer, Şanlıurfa Suruç’ta aldığı İHK eğitimi ile tasarladığı gelinliği Japonya’ya sattı. İnternetle Hayat Kolay eğitiminden sonra her satışın yüzde 90’ını internet üzeri yapıyorum. Kuaför salonumun internet sayfası var, aktif sipariş alıyorum. Türkiye’nin her yerine sipariş gönderiyorum. Müşterilerimin hepsini yüzde 80’i internet üzerden geliyor. Şu anda 4 bin 500 takipçim var. İnternet üzeri her yere istanbul’a, İzmir’e, Gaziantep’e, Bilecik’e ürün gönderdim. Yurt dışından Japonya’ya dahi ürün gönderdim. Memnun kaldılar. Ayrıca daha da sipariş alıyorum. Onlar bana mesaj atıyorlar istediği ürünleri soruyorum, Onların fotoğrafını bana atmaları yeterli ben dikime veriyorum. İnternet üzerinden adres alıp kargo ile gönderiyorum.”

 

Posof muhtarı her işini internetten yapıyor

 

Ardahan’ın Posof ilçesi Baykent köyü Muhtarı Özgül Önder, İnternetle Hayat Kolay eğitimlerinin ardından vatandaşların e-devletten bütün sorunlarına yardımcı olduğunu, son dönemde soyağacı sorgulaması için komşularının kendisine başvurduğunu söyledi. Özgül, “Köyümde çalışmalarımı sosyal medya aracılığıyla paylaşıyorum. Camimiz çok kötü haldeydi. Fotoğraflarını çektim internete attım. Beni aradılar, ‘muhtarım caminin görüntülerini paylaşmışsın biz oraya yardım edeceğiz’ diyenler oldu. Parası geldi onarılacak. Vatandaşlarım geliyor, ‘Özgül hanım bizim evimizde internetimiz yok. Sen yardımcı olabilir misin?’ diye. Ben de e-devlete giriyorum. Dedemin dedesinin bile ismini görebiliyorum. Komşularıma da yardımcı oluyorum” diye konuştu.

 

Oto ve halı yıkama işletmesini internetle büyüttü

 

Kahramanmaraş’ta oto ve halı yıkama işletmesi bulunan Sibel Sarı, internetle hayat kolay eğitimlerinin ardından açtığı internet sayfası sayesinde işyerinin tanınırlığının arttığını ve işletmesini büyüttüğünü söyledi. 25 kişilik ekibinin tamamı kadın olduğunun altını çizen Sarı, "41 yaşındayım, 6 çocuk annesiyim. İnternetle tanıştıktan sonra işletmeme renk kattı.

 

 

İnternetle Hayat Kolay: 41 yaşındaki Sibel Sarı, internetten aldığı siparişlerle oto ve halı yıkama işletmesini büyüterek, 25 kadına istihdam sağlıyor. Müşterilerim bana sosyal paylaşım sitesinden kolayca ulaşabiliyor. Sıkıntılarını isteklerini direk benle muhatap olarak alabiliyor. Ben ister ofisimde ister telefonum da istediğim gibi takip edebiliyorum. Bu da müşteri ile olan iletişimim çok güzel bu da memnuniyet demektir. Kalabalık bir personelimiz var. 25’e yakın bayan personel. İnternet olmasa biz bu kadar büyüyemezdik diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

Somalı Zeynep Çoban: Siparişleri internetten alıp, zamanında yetiştiriyoruz

 

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Köyü’nden doğal sabun tedarikçiliği yapan Zeynep Çoban, İnternetle Hayat Kolay Projesi kapsamında aldığı eğitim sayesinde siparişlerini internet üzerinden yapıyor. Çoban, “Biz internetten dokunmaya bile korkuyorduk. Eğitimini gelip verdikten sonra şu an her şeyimizi internetten yapabiliyoruz. İş hayatımızda da çok kolaylığı oldu. Siparişleri alıp, gününde teslim edebiliyoruz. Daha önceden insanlar aracılığıyla yapıyorduk. Ulaşamıyorduk, sıkıntı yaşanıyordu. Bakıp kendi kendimize telefondan, satışlar geldi mi? diye bakıp yapıyoruz. Çok kolaylaştı işimiz” diye konuştu.

 

Narlı Köyü kadınları derneklerini internetle tanıtıyor

 

Bursa Gemlik Narlı Köyü Kadınları Kalkındırma Derneği Başkanı Zeynep Başaran da, 10 kişilik kadın grubu ile yaptıkları geleneksel ürünlerini internet üzerinden paylaşarak, tanınırlığını artırdı. Başaran, “Derneğimizi 2014 yılında 10 arkadaş kurduk. Biz burada geleneksel ürünler yapıyoruz. İnternet eğitiminden önce çok tanınmıyorduk. Yaptıklarımızı internet sitesinde paylaşıyoruz. Ve satış da yapıyoruz internetten. Kendimizi daha çok geliştirip internet sitesinde daha çok duyurmaya çalışıyoruz. Daha çok kitleye ulaşmak hedefimiz” dedi

Diğer Basın Bültenleri ve Görseller